Lind Ranger M

LindRangerM/Tullesbo&EraMorgans

Fina Ranger precis inför avfärden mot Norge. Han är tre år – växer och är gänglig, men man ser vad som komma skall. Foto Helen Clargården

Lind Ranger M morgan hingst foto Helén Clargården

Mankhöjd    Växer, är cirka 156 cm
Färg             Brun
Gångarter   CC (tregångare)
Styrkor        Mycket kraftfull stomme, stora fria rörelser, väldigt vänlig och tillgänglig i temperamentet, lättlärd med stor arbetsmoral, livmodersimp USA
Svagheter   Svårt att säga eftersom han växer, så de svagheter jag ser är åldersrelaterade: lite vingliga rörelser, inte breddad eller ifylld ännu.
Egenhet      Otroligt gosig, släpper alla tankar och bara står när man groomar
Avkommor  Två ston dräktiga inför 2017, Treasure Justina samt Tullesbo Nellie O
Ägare           Helén Clargården, numer såld till Lind Morgans, Norge

Eftersom vi inte ska avla så mycket, har vi svårt att motivera hingsthållning här på gården, därför har vi fattat det svåra beslutet att sälja Ranger så att han får möjlighet att verka lite till i aveln. Texten nedan är skriven när han flyttade till oss.
Vi har ett sto här på gården dräktigt med honom, Tullesbo Nellie O, beräknad fölning juli 2017.

Ranger är resultatet av ett nära tio år långt projekt som efter många turer kom till avslut.
I USA finns en hingst som heter AOM Sundays’ Magic och som jag så gärna velat ha in i mitt avelsprogram; blod, typ och temperament hade legat perfekt på min avelsbas. Med ambitionen att få hit fryst semin från Magic inleddes en flera år lång konversation med Magic’s ägare, Kim Viker.

Våra diskussioner och planer tog sig genom seminstationer, transporter och köp av föl, för att slutligen avstanna då Magic fyllde pensionär och det kanske inte lämpade sig att tappa honom. Så kliver Marit Bulling Lind in på arenan i sin jakt på ett sto att importera till Norge – och minsann om hon inte köper en Magic-dotter….
Och tänka sig att den dottern före import blev betäckt med en hingst som också har Magic i sig.
Och det resulterande fölet, en livmodersimport – Ranger – finns nu här hos oss!

I Ranger finns en koncentration av det blod jag velat åt, med en mycket utmejslad Morgantyp, hållbar med utmärkt temperament och med vägvinnande rörelser. Nu får vi vänta och se vad som följt med in i Rangers gener.

Är man intresserad av Morganhistoria, är lite trivia att i Ranger ligger dubbelt upp av Red Flash, en av de sista hästarna med obruten faderslinje till Bulrush, en av Justin Morgans söner, den ovanligaste linjen. De flesta av alla moderna Morgans stammar från Sherman.

Därför heter han Lind Ranger M, skrivet av hans uppfödare Marit Bulling Lind:
Magic som er dobbelt opp i Ranger, var Ashley Oak Morgan farm sin hingst. Det var mor og far til Kim Viker som fött upp Rangers mamma, Charles (Chuck) og Mildred Ashley som hadde oppdrettet sammen.
Det ble Chuck jeg ville bruke siden det ble en hingst. Men, Chuck hørtes ikke så bra ut for en hingst og derfor tenkte jeg på figuren til Chuck Norris som het Ranger. Det var jo passe tøft 😉 I tillegg synes jeg det passet  godt med Ranger, siden det betyr vandringsmann. Ranger ble til i USA, ble født i Norge og nå er han på tur til Sverige. Det passer fortsatt bra. Jeg hadde lyst til å ha med en bit av Mildred, eller Midj som hun kalte seg, siden det var henne som ivret veldig på oppdrett og spesielt for å få frem Magic. Derfor fikk Ranger M etter fornavnet. (och M som i Magic, hälsar Helén 🙂 )

Lind Ranger M Tullesbo & Ella Morgans

Vår vackre kille Ranger. Tre år och väldigt snäll.

 

Ranger, två månader. Foto Helén Clargården

Ranger första gången jag såg honom hemma hos uppfödaren Lind Morgans i Norge. Foto Helén Clargården

 

Lind Ranger M morgan hingst foto Helén Clargården

Ung kille med mamma GR Obsession i bakgrunden. Foto Helén Clargården