Morgantankar

 

Ragtime Duns 'n Roses och Tullesbo Tillie Jo, foto Helén Clargården

Ragtime Duns ‘n Roses och Tullesbo Tillie Jo, foto Helén Clargården

 

– Det som gjorde vår underbara ras så populär i början av 1800-talet: Att den i Vermonts karga och bergiga landskap kunde livnära sig på det magra foderutbudet, är en av dess dess styrkor – den kallas inte air born för intet – men det är också dess svaghet. En Morgan behöver litet eller inget kraftfoder, så lite stärkelse som möjligt. Om du ger den färdigfoder, följ utfodringsanvisningarna för ponny.
Stora sommahagar är underbart, men tänk på att en Morgan inte ska ha obegränsad tillgång till mat. Äldre Morgans som blir kraftigt överviktiga kan få problem med IR och Cushings.

– Flera Morgans har visat allergiska reaktioner på Kraffts pelleterade foder, undvik gärna det. Eksem på mulen samt vissa andningsproblem är reaktioner som olika Morganägare noterat.

– Tänk på att dra ner på, eller helt ta bort, kraftfodret när din Morgan går in i en växtfas; speciellt vid 7-8 månader är unghästen extra känslig. Ligger den ner mycket, är extra bakhög, lite hängig – nej, ge inte extra foder, den ska ha mindre, det gör ont att växa – hästen ska vila när växtzonerna är påverkade. Håll koll på bak-kotorna om mornarna, anar du minsta svullnad, har hästen definitivt fått för mycket protein i en växtfas. Om det råkar bli så att kotorna svullnar, det kan också gå upp i skenorna, ingen panik. Bort med allt tillskott, ge hö och låt hästen vila mycket, så ska svullnaden gå ner på 3-4 dagar.

– Ge inte unghästen fri tillgång till en saltsten med mineraler. Kanske om du kan lägga den i hagen om dagen, men inte ha en i boxen om natten? När hästen blivit åring, kan den få en egen saltsten.

– En unghäst har i princip alltid mask innan den hinner bygga resistens, var noga med spolmask-avmaskningen (pyrantel-baserat medel) i slutet av januari de första tre åren, den hjälper din häst mycket.

– En Morgan är extremt matintresserad. Du kan ha nytta av det så till vida att du vet att det är nåt fel på din häst om den inte vill äta. Jag kan dock inte rekommendera att du arbetar din häst med mat som motivation, för en Morgan är inte bara hungrig, den är också smart och orädd, så du kan lätt få en tiggig häst som blir mycket godisfixerad och som nästan anfaller dig för att leta igenom dina fickor. Av samma anledning kan det vara bra att inte handmata Morgans.
En Morgan vill jobba och vara med dig, det i sig är oftast nog belöning och motivation för dem.

– Sitt gärna upp när din häst är två och ett halvt, men låt det stanna vid insittning och sköna promenader någon gång då och då. Våra hästar växer mycket långsamt, och vissa linjer extremt långsamt, så ta det lugnt. Gör saker, och börja när de är unga, för deras psyke vill det, men skynda långsamt med ridningen (och hoppning och annan specialbelastning) – du har igen det genom att de är härdiga och friska långt upp i åldrarna, oftast är de pigga, starka och tävlingsdugliga långt efter det att många andra hästar har gått i pension.

– Som du vet är en Morgan extremt lättlärd, det innebär också att den kan bli uttråkad; för mycket repetition, för ensidig träning, för enkel träning… din Morgan kan protestera mot det genom att bli busig eller lite lomhörd. Den är inte dum i huvudet, den behöver inte mer upprepning, den försöker bara säga dig att den redan kan det du försöker få den att göra. Variation och utmaning, kommer göra att ni båda har roligt. Men…. och här är det som många gör fel, att man går för fort fram med unghästen eftersom den lär sig så fort. Skynda långsamt, som sagt.

– En Morgan har generellt en mindre munhåla än de flesta andra hästraser – de har lågt upp till gomtaket, så tänk på att välja ett tunt och gärna tredelat bett. Ponnystorlek brukar bli bra.

– Om du är intresserad av tävla dressyr, kan jag inte rekommendera att du lär din Morgan sk “park out”, att ställa upp den med stretch, som  är standard för rasen när man visar den för en amerikansk domare. Än en gång – en Morgan lär sig otroligt fort, och lär du den park out, kan den det och vill göra det så bra som möjligt. Halt i ett dressyrprogram påminner om en park out situation, och du kan få en häst som kryper ut med bakbenen.

– Om du är intresserad av avel, kan det vara bra att veta att en Morgan räknas som en gammal ras och att den därför tillhör det där segmentet som sägs bär sina föl aningen längre än flera storvuxna, moderna raser. Jag vet inte om det stämmer, den individuella variationen är stor. Men jag har räknat ett snitt på mina ston, och de har 342 dagar som medel.

Vad du än undrar, hör av dig. Kan jag så svarar jag! Helén