Så fick de sina namn!

 

Tullesbo Ella May & Era of Tullesbo av Helén Clargården

Tullesbo Ella May & Era of Tullesbo av Helén Clargården

Varje föl som föds här får ett namn som betyder något speciellt – för oss, för blodslinjen och för just den aktuella individen. Här förklarar vi hur Tullesbo-fölen fått sina namn!

Varje uppfödare har sin egen strategi för hur de namnger fölen – en del följer alfabetet, en annan går på färgen och någon ger det vackraste hjärtenamnet som de kan komma på. Så här har vi tänkt!

Vi har valt blodslinjer i våra Morgans med möda; naturligtvis väljs de efter sina specifika egenskaper såsom typ och talang, men historien bakom dem spelar också en stor roll, något som vi vill ska synas i namnen. Kan man en del om Morganhästens historia kan man ofta se på en hästs namn vilken blodslinje, eller familj den kommer ifrån.

Namn på Tullesbo Morgans uppfödningar• Varje hästs stamtavla gås igenom ändå tillbaks till Figure, rasens stamhingst. Sedan väljs nyckelord ut generation för generation: Vilka fina hästar finns i stammen, vilka gillar vi extra mycket, finns det några namn som återkommer, eller finns här ett tema? Ett exempel är om t ex en häst har starka Brunk/Midwest-linjer, då kanske ”Hawk” förekommer ofta i stammen – Sunny Hawk, Go Hawk, Flyhawk, Warhawk – och man kan spinna vidare på det.

• Varje föl ska ha ett riktigt namn – de ska kallas det de heter på registreringsbeviset. Ett par undantag har vi gjort här för att kunna följa en viss namntradition för en individ.

• Namnen ska förutom de två ovanstående kriterierna gärna kunna knytas till starka personligheter i västra USA:s historia. Flera av våra namn har anknytning till kvinnor och män invalda i National Cowgirl Museum and Hall of Fame samt National Cowboy Hall of Fame.

Så här heter våra föl:

• TULLESBO HALEY 2004 (Charlestown Supersonic x Falkas Amalia)
I hans stam finns många fina hästar med korta namn som Haager, Ketchum, Buckles, Monterey – och många av anfäderna har namn som slutar på -by, -ry, -ly, -ey. Ovanpå detta passade han till namnet som anspelar på Halley’s komet. För vår Haley kom som en komet in i våra liv och strålade av styrka och charm, men redan på andra dagen höll han på att försvinna. Han behandlades för en infektion och sen var han tillbaks, lika stark och underbar.

• TULLESBO BLACK MONTANA 2006 (SC Island Centavo x Treasure Golddust)
Självklart skulle vår förste avkomma efter fantastiska Milly få namn efter hennes födelsestat – Montana. Och lika självklart skulle han få Black efter sin färg, eftersom mamma Milly och pappa Smokey var Europas första färgade hästar (buckskin båda två); en av få gånger som färgen hänger med i namnet på ett av våra föl. Montys genotyp är smoky black, men fenotypen är svart.

• TULLESBO JOHN STERLING 2006 (Lyckänge Escudo x Greentree Electra)
Här behöver man ju inte gissa vart namnet kommer ifrån – vi har dubblat den starka linjen John A Darling, Anna Darling, Orcland John Darling och Greentree Bonniejohn. Det har vi kombinerat med pappa Escudos namntradition av pengar, vilket kommer från hans mamma Penny (hon fick hos Anne-Marie Eriksson under prefixet Lyckänge, sönerna Copper Coin, Half a Crown och Escudo).

• TULLESBO DAN HAWKINS 2006 (Viewhill Sunrise x Tronshagens Penny)
Här gjorde vi ”en svensk morgan” och gav honom därför namnet Dan efter morfar som betytt så mycket för den svenska Morganaveln – Hanover Super Dan. Det kombinerade vi med den blodslinje i fölet som vi tycker väldigt mycket om – den familj som bär ”Hawk” i sitt namn.

• TULLESBO CRUZADO CORRELL 2007 (SC Island Centavo x Tronshagens Penny)
Sista fölet vi tog efter Penny ville vi ge ett namn i hennes penga-tradition. Det var i själva verket väldigt enkelt att ge det här mycket speciella fölet ett sånt namn då pappa Smokey (Centavo) också bär ett namn med pekuniär karaktär. I Brasilien kunde man nämligen dela valutan Centavo i Cruzado. Eftersom det här fölet blev en femgångare, då vi utan att veta om det dubblat gaited-generna, ville vi ge fölet ett namn som visade vilka linjer i hans möderne som stärkts, därav tillägget Correll. Namnet föll sig så självklart, trots att vi frångick vår linje att fölen ska ha ett ”riktigt” namn. Cruzado Correll kallas till vardags Rocky.

• TULLESBO ROMERO 2007 (Treasure Paladin x Treasure Justina)
Vi letade och hittade mamma Tina i Montana USA. Vi lät henne stå kvar ett helt år för att hon skulle kunna betäckas med hingsten Treasure Paladin; vi ville göra en linjeavel på de här hästarnas historiska, sällsynta och eftertraktade linjer. Vi visste ju att Tina skulle betäckas med helt annat blod när hon väl kom till oss eftersom hon och fölet skulle vara ensamma i Europa med sina linjer (frånsett Treasure Golddust, ett annat av våra ston). Romero skulle självklart döpas i samma stil som sina fina förfäder som vi tycker så mycket om – Californio, Tio Lalo, Bravado, Regalo, Vaquero, Bravo, Ro Mac, Roberta Ro, Bessie Ro osv i många generationer. Roy Foote som föder upp Morgans i Montana under prefixet Treasure, sa att Romero var ett namn som gick rakt in i hjärtat. Vi sa att det gör fölet också. Vi försöker hålla på O-traditionen i namnen på våra föl som har mycket av det här blodet i sig.

• TULLESBO ELLA MAY 2007 (SC Island Centavo x Falkas Amalia)
Ingen tvekan – det här vackra stoet skulle döpas med ett vackert kvinnonamn som hedrar de många fina starka sto-linjerna bakom henne: Ellen, Eleanor, Allenda, Louellen, Belle, Glenalla och så klart inte att glömma hingstarna Ethan Allen, Magellan m fl med liknande rullande mjuka namn. Ella var ett namn som också var aktuellt när människobarnen i familjen föddes, men det blev över… tills nu.

• TULLESBO GEORGIA BROWN 2008 (SC Island Centavo x Falkas Amalia)
Helsystern till Ella May måste ha ett vackert, mjukt namn som slutar på a – och Georgia är ett namn som legat och väntat. Det kunde ju inte passa bättre med jazzklassikern ”Sweet Georgia Brown”, som bland andra Ella Fitzgerald framförde, till detta brown-färgade, långbenta stoföl.

• TULLESBO MARLON KING 2008 (SC Island Centavo x Treasure Golddust)
Sötaste killen som vi länge funderade på att behålla som avelshingst, måste ha coolaste namnet som passar i O-traditionen i enlighet med sina förfäder på mödernet. Brando blev lite styltigt, men förnamnet Marlon rullar bättre! Och så klart måste han få ett namn efter pappa också; i hans stam ligger temat med regenter och väntar på att få efterföljare, och speciellt en hel hög fina King-hästar: Jubilee King, Pride of King, King Mick osv.

• TULLESBO LIZZIE D 2009 (SC Island Centavo x Treasure Justina)
Sällan har väl ett namn varit så självklart som här – mamma Tina och pappa Smokey har ett speciellt kärleksförhållande, de verkar älska varandra djupt och har tillbringat många somrar tillsammans i trädgården på Tullesbo. Deras kärleksbarn var en hjärtebebis för oss människor på gården. Den som kan sin Jane Austen vet att Elisabeth i Pride & Prejudice kallades Lizzy och att hon fick sin Mister Darcy till slut… Lizzy D. Samtidigt lägger vi oss nära namnen på några klassiska western-ston i stammen – Sissey, Bessie, Bossie…

• TULLESBO LILY HILL 2009 (SC Island Centavo x Falkas Amalia)
Sista systern i den här kombinationen skulle heta något vackert i samma tradition som Ella May och Georgia, och samtidigt plocka något viktigt ur stammen från både mamma och pappa. Såklart fick denna prinsessa heta Lily som ligger i linje med alla fina Brunk-flickor i stammen, samt Hill från såväl pappas sida (Patchett Hill) och alla Moro Hill-hästarna från mammas Lippitt-arv.

• TULLESBO BUCKLEY 2010 (SC Island Centavo x Hmstd Boot Scootin Boogie)
Nej, vi gillar inte att döpa efter färgen, men det gick liksom inte att undvika här när bebisen kommer ut i en ljuvlig mörk buckskin-färg och det i stammen finns Buck, Buckhorn osv. Och så klart när det finns många Champions invalda i Cowboy Hall of Fame som heter Buck eller liknande.

• TULLESBO NELLIE O 2010 (Justin Isterics x Treasure Golddust)
Det var mamma Millys sista bebis, och vi visste att det skulle bli en flicka, ibland vet man bara. Namnet Nellie låg och väntade på sto-fölet. Och då vi med den här korsningen stärkte Brunk/Midwest-linjerna vi tycker så mycket om, fick hon bära det stora O’et som löper som en röd tråd hos de fantastiska hästarna i hennes stam. Vi vet att hon kommer bära det med självklarhet.

• TULLESBO CODY 2010 (Gradell’s Vigilante x Falkas Amalia)
Vår första avkomma efter vår hingst Vigi. Och då han är pappa till en av Morganvärldens mest framstående hingstar – Santa Fe Renegade, valde vi att följa namn-linjen Vigilante, Vigilero, Renegade, Vigilannie, Vigil etc genom att knyta an till den ”goda outlaw-linjen” och föra över den till USAs västkust. Vi kom direkt att tänka på Buffalo Bill, eller William Cody som han hette egentligen. Och det passar ju ganska bra då det sägs att han under vissa år red på en Morgan.

• TULLESBO TILLIE JO 2010 (SC Island Centavo x Ragtime Duns ’n Roses)
Enkelt namnval, trots att det blev likt vår Nellie… men här är anledningen: Pernilla som köpt det här fölet föreslog en del namn, bland andra Billie som finns i stammen på fölet; Pernilla gillar Green Day och sångaren Billy Joe nämligen. Taget! Fast bara nästan… Fölets mamma Rosie är importerad från USA till Norge och vi leasade henne därifrån för att ta ett föl. Vad passar väl då bättre än att döpa fölet efter den enda norskan som blivit invald i Cowgirl Hall of Fame, Tillie Baldwin!? Tada – Tillie Jo.

• TULLESBO SALLIE D 2011 (Gradell’s Vigilante x Treasure Justina)
Vi vårdar vårt blod från den här sto-linjen, så vi håller ihop avkommorna med den här stammen genom att namn-mässigt låta dem ingå i samma familj. Det här fölet är syskon till Lizzie D – alltså får hon samma efternamn och vi håller oss i samma sfär av förnamn som Milly, Nellie och Lizzie. Sallie finns så klart att hitta flera gånger i stamtavlan – bland andra de fina stona Lippitt Sallie, Lippitt Sally Ash och Lippitt Sally Moro. Sallie är dessutom invald i Cowgirls Hall of Fame så vi håller på western-traditionen.

• TULLESBO CALLAHAN 2011 (Gradell’s Vigilante x Tullesbo Ella May)
I den här killen har vi kombinerat blodet så att han fått en solid Brunk-botten genom de fina klassiska hingstarna med namn som Knox, Graham, Agazizz, Warhawk, Glider, Juzan och Ketchum. Självklart måste det till ett western-namn som kan matcha de grabbarna – och coolast av dem alla är ju Mr Clint Eastwood. Men Clint… nä inte riktigt klockrent. Däremot har Clintans hårdaste figur Dirty Harry ett coolt efternamn, så det tog vi!

• TULLESBO RIVERTON 2011 (Gradell’s Vigilante x Trailhead Roxanne)
Ännu ett namn som legat i byrålådan och väntat på sin ägare. Vi var så nära så nära att köpa den här killens morfar, men valde efter mycket hjärtevånda att istället importera en dotter – Roxanne – från Wyoming USA. Blodet har vi letat efter och det gläder oss att få leva med det och att se det spira i en ny generation. Som en självklar hedersbetygelse åt Donna Barrett som fött upp Roxanne och till det här Midwest-blodet som vi tycker så mycket om, döpte vi Roxies förstfödde son efter staden som Roxie är född i.

• TULLESBO WILLA D 2012 (Gradell’s Vigilante x Treasure Justina)

• TULLESBO DONNA BEE 2013 (Gradell’s Vigilante x Trailhead Roxanne)

• ERA OF TULLESBO 2013 (Gradell’s Vigilante x Tullesbo Ella May)

Trailhead Roxanne med sin dotter Tullesbo Donna Bee av Helén Clargården

Trailhead Roxanne med sin dotter Tullesbo Donna Bee av Helén Clargården