Treasure Golddust

 

Treasure Golddust morgan mare sto foto Helén Clargården

Fantastiska Milly, stort hjärta, underbar mamma, ljuvlig att rida – en pärla att få lära känna. Foto Helén Clargården.

Treasure Golddust morgan stam pedigree

Mankhöjd   148
Färg             Buckskin Ee Aa Crcr
Gångarter   CA (fyrgångare)
Styrkor        Alldeles underbar typ med fin halsansättning, liggande breda bogar och en höft som var gjord för arbete. Musklade lätt, extremt mjuk att arbeta med, fina steg med bra bakkärra, absolut toppenpsyke som hon nedärvde, genomvänlig, stor motor
Svagheter   Långa öron, inåttåad fram, utflytande hovar fram
Egenhet       Mjuuuuuuuk att sitta på. Flockens grand old lady som passade ihop med alla. Mycket fölsjuk, försökte stjäla föl om hon själv inte hade nåt vid sidan. Fantastisk mamma
Avkommor   Se längst ner

Historien om Milly ska berättas. Det är tråkigt att tiden inte alltid räcker till att sätta allt på pränt, men till syvende och sist är det ändå viktigast att man lever med sina kära, i det verkliga livet. Det gjorde vi med Milly – hennes historia berättar vi allt eftersom.

Så länge får hennes föl vittna om hennes storhet: Monty (Black Montana), vårt första föl efter henne – en underbar kille, stor och uttrycksfull, mild och vacker. Wow, Milly!

Sommaren 2008 gav hon oss ett underbart hingstföl, Marlon King. Han är vacker, vänlig, rund och go och rör sig oerhört bra – han kommer göra sin underbara mamma stolt.

Sommaren 2010 fick Milly sitt sista föl, en liten pärla, Nellie O. Långt innan hon ens var tillverkad var det bestämt att hon skulle heta Nellie, för att Milly skulle få ett stoföl, var det ingen tvekan om. Och så blev det – Tullesbo Nellie O föddes i juni och är en speciell och mycket vacker Morgan. Tack Milly, för Nellie och för alla de andra underbara fölen du gett oss. Och tack för din tid hos oss. All kärlek till dig.

Treasure Golddust, morgan mare

Treasure Golddust, också kallad Milly, hemma på Tullesbo, foto Claudia Kuenne.

Millys fantastiska pappa, född 5/25/1978. Primavera Bravado, aka Hobbit.
Hobbit är efter Casland Everytime, undan Sissey. Uppfödd av Richard N. & Phyllis M. Nelsen på den berömda Mohican Farms i Ohio.
Primavera Bravado vann the NMC&SHA Cutting Futurity 1984, och efter det samlade han otaliga titlar inom cutting – Champion eller Reserv Champion i princip varje gång han tävlade.

Roy säger att han vet en sak säkert om alla Hobbits föl: Och det är att de otroligt vänliga, tillgivna och enkla att arbeta med. Dessutom är de unikt smidiga och atletiska.

Eftersom vi har flera Hobbit-avkommor här, vet vi att det stämmer på pricken. De har ett fantastiskt temperament, outstanding helt enkelt, och vad gäller prestation, så måste jag säga att Milly är ett superexemplar av reininghäst. Det enda jag tycker är synd, och som jag grämer mig över, är att jag inte hittade och kunde köpa henne många, många år tidigare.

TREASURE GOLDDUST AT TULLESBO

Treasure Golddust, hemma på Tullesbo, foto Helén Clargården.

Milly var underbart mjuk, följsam, och med extrem powerstyrning!! – tänk en liten tanke på vad du vill, och din vilja är utförd. Hon hade en gungstolgalopp, som hon med enkelhet kunde ta ner till en näst intill stillastående rörelse: bärigheten på bakdelen var enorm.
Jag har enbart superlativer att ta till om den här Madamen, och önskar att jag kunnat duplicera henne.
Att rida Milly kändes som om sitta på en krutdurk på gång att explodera, det var som om varje muskelfiber i henne var aktiverad, något som jag uppskattar att känna i de hästar jag rider. Men samtidigt tvekade jag inte en sekund att låta dottern rida rätt ut i skogen på Milly. Kraften fanns i henne, men hon missbrukade den inte för dumheter. För det var inte bara musklerna som var aktiverade i den här underbara hästen, det var även hjärnan och hjärtat.

Låt oss så ta en titt på vad denna fantastiska märr har producerat för föl.
I Tyskland fick hon hos sin förre ägare Markus Gärtner, fyra föl, hos oss fick hon tre.

• Sparkling Primadonna
Hennes första avkomma är ett sto, född 1995, efter Vonavet Sparkelation (Sky Ridge Scholar x Casland Gayla). Primadonna finns i Tyskland.

• Goldget Sissey
Nästa föl kom 2003, buckskin, efter SC Island Centavo (Truwest Gold Peso x Caduceus Margaux). Sissey importerades som treåring till Sverige och ägs nu av Sandra Henriksson.

• Goldget Kitty
Året därpå föddes ett smoky black-färgat sto, efter SC Island Centavo (Truwest Gold Peso x Caduceus Margaux). Kitty importerades även hon från Tyskland år 2006, och ägs nu av Sara Alvrud, Escania Morgans.

• Goldget Sunshine
I april 2005 fick Golddust ett perlino-föl tillsammans med SC Island Centavo (Truwest Gold Peso x Caduceus Margaux). Valacken finns nu i Sverige.

• Tullesbo Black Montana
Betäckt i Tyskland 2005, av SC Island Centavo (Truwest Gold Peso x Caduceus Margaux) beställt av Tullesbo Morgans, importerades Golddust och Centavo till Sverige av oss. Året därpå föddes ett smoky black-hingstföl, Tullesbo Black Montana, kallad Monty. Monty ägs av Maria Malkki.

• Tullesbo Marlon King
2008 föddes underbare Marlon (SC Island Centavo). Sista fölet från den korsningen. En brun (homozygot för E), genomvänlig, välbyggd kille. Ägs av Susanne Fallenius.

• Tullesbo Nellie O
2010 föddes sista fölet. Pricket över i:et – underbara Nellie. Pappa är vår Justin Isterics. Nellie är fux med bläs och en vit strumpa vb, hon bor hos oss.

Treasure Golddust och Tullesbo Black Montana

Treasure Golddust och Tullesbo Black Montana, Milly och Monty, foto Helén Clargården

 

TREASURE GOLDDUST
1987 – 2010 buckskin sto
Primavera Bravado x Tia Isabella