Treasure Justina

 

Treasure Justina på Tullesbo

Älskade Tina hemma på Tullesbo, foto Helén Clargården.

 

Treasure Justina morgansto

Mankhöjd   144
Färg             Brun Ee Aa
Gångarter   CA (fyrgångare)
Styrkor        Starkt psyke, mycket intelligent och vänlig, kort rygg med fin bakdel, mycket bra bakben med stor bärighet, smidig, lättarbetad och lyhörd med stort djup, mycket söt med fin panna och vaket uttryck
Svagheter   Kort hals, stora rörelser men inte så flashiga, breddar något bak
Egenhet      Kan stoppa minst tio kilo gräs i munnen på en gång
Avkommor   På Tullesbo:
2007 • Tullesbo Romero  (Treasure Hobbit’s Star)
2009 • Tullesbo Lizzie D  (SC Island Centavo)
2011 • Tullesbo Sallie D  (Gradell’s Vigilante)
2012 • Tullesbo Willa D   (Gradells’ Vigilante)

Hur hamnade den här lilla märren på en gård i Skåne? Hon föddes på en ranch långt uppe i bergen i Montana, med gener avsedda att arbeta med kor och att ta placeringar på reiningbanan – och nu har hon inte sett en ko på flera år…

Historien om Tina och Sverige börjar något år efter det att hon fyllt ett. Det dimper ner några bilder i mailen på ett litet brunt föl med ett stort vitt hjärta i pannan. Såklart var det kärlek via datorn på direkten. Men köpa häst i USA? Nej, inte ännu… eller?

Ja, det kändes rätt med Justina, men affären var liksom inte tänkt från början, inte då, så vi avvaktade, men höll kontakten med Roy Foote på Treasure Morgans i Superior, Montana.

Men en dag kom ett mail från en initierad kontakt i USA: Den där uppfödaren, tränaren och försäljaren av Vaquero-hästar från Californien var på väg till Roy, och Tina stod högst upp på hennes inköpslista! Nu var det bråttom – ett mail senare var Tina köpt av Tullesbo Morgans – det var ju egentligen meningen att hon skulle hit hela tiden.

Blodslinjer, typ och temperament är ju precis det vi letar efter i en Morgan: Brunk, kompakt men ädel och ursöt på alla sätt, inifrån och ut.

Efter en deal med Roy, så fick Tina stå kvar på ranchen i Montana för att hinna växa lite till, och invänta rätt mognad för en betäckning. Det tog ett par år, en Morgan växer och mognar långsamt. Vi följde hennes uppväxt via mail och foton, och när Tina var fyra valde vi att betäcka henne med Treasure Paladin, en vacker, stark och typig hingst med utpräglade cutting- och reining-gener, som ger honom en rund galopp och bärig form. Det var en väl vald parallellavel för att vi på så sätt skulle få en koncentration av det blod vi så gärna vill väva in i vårt avelsprogram.

Treasure Justina, morgansto på Tullesbo foto Helén Clargården

Hungrig, barnkär och söt – Tina i ett nötskal, foto Helén Clargården.

När Tina kom till Sverige hösten 2006, bar hon på fölet Tullesbo Romero, en härlig kille som vi hoppades skulle göra sitt för att marknadsföra rasen, han var gjord för framgång inom westerngrenarna. Tyvärr gick den här killen en för tidig död till mötes, läs mer på hans egen sida, Tullesbo Romero.

Tina kommer göra sitt för att promota Morganrasen; frånsett de underbara föl hon gett oss, är hon även en härlig ridhäst – smidig, lyhörd, pålitlig och rolig! Hennes hjärta är enormt, och arbetsmoralen, bärigheten och uthålligheten gör att man inte kan annat än att tycka otroligt mycket om henne.

Den här hästen är den som man gärna sadlar först av alla – hon gör en alltid glad med sina framåtriktade öron, sitt mjuka välkomnande gnägg och det fräscha pigga steget.

Jag säger det igen, hon må vara liten till storleken, men hennes hjärta vet inga gränser. Den här hästen har satt ett stort avtryck i oss.

Tina ägs nu av Marit Bulling Lind, Norge.

Tinas avkommor:

• Tullesbo Romero (Treasure Paladin) – 2007

• Tullesbo Lizzie D (SC Island Centavo) – 2009

• Tullesbo Sallie D (Gradell’s Vigilante) – 2011

• Tullesbo Willa D (Gradell’s Vigilante) – 2012

Treasure Justina morgan sto Tullesbo foto Helén Clargården

Treasure Justina hemma på Tullesbo, foto Helén Clargården.

 

TREASURE JUSTINA
2002 sto brun, Imp USA
Treasure Hobbit’s Star x Treasure Miss Gaymeade