Tronshagens Penny

 

Tronshagens Penny och Tullesbo Dan Hawkins foto Helén Clargården

Tronshagens Penny och Tullesbo Dan Hawkins hemma på Tullesbo, foto Helén Clargården

Mankhöjd   155
Färg             Fux
Gångarter   CA (fyrgångare)
Styrkor        Vackert huvud med bred panna och stora ögon, gedigen stomme med stark rygg och bra bakkärra med stor bärighet, uthållig, bra djup, lättarbetad, stor motor, bra mamma
Svagheter   Lågt ansatt, branta bogar, yxhugg, raka bakbensvinklar, breddar bak
Egenhet      Starkt psyke som ville känna respekt för dem omkring sig, bakom den starka fasaden fanns dock en gosig och sällskaplig tjej
Avkommor  På Tullesbo:
2006 • Tullesbo Dan Hawkins        (Viewhill Sunrise)
2007 • Tullesbo Cruzado Correll    (SC Island Centavo)

Jag åkte och hälsade på Pennys dåvarande ägare Anne-Marie Eriksson i Vårgårda – och råkade köpa hennes nyfödda hingstföl Lyckänge Escudo. Penny hade då redan fått en son, Lyckänge Copper Coin, helbror till min Escudo (eller Eskil som vi kallade honom), och Anne-Marie gjorde om samma korsning året efter och fick ytterligare en kille Lyckänge Half a Crown – en hingst som var på Tullesbo ett tag för att gå ihop med vår Haley.
Så när Anne-Marie frågade om jag ville leasa Penny var jag ganska säker på vad kombinationen Viewhill Sunrise x Tronshagens Penny gav för föl: Bra sporthästar!

Och det var ju viktigt att veta att jag gillade kombinationen Emigrant x Penny eftersom det inte fanns så många andra hingstar i Sverige som jag kunde lägga på Penny, då hon tillhör den svenska grundstammen av Morgans och var släkt med det mesta.

Under tiden som Penny kom hit, tog jag beslutet att kastrera Eskil eftersom han inte kunde hantera testosteronhalten i kroppen – han var odräglig som hingst helt enkelt: bufflig, kaxig, gapig och stenhård i huvudet. Att kastrera Eskil var en välgärning för alla – framför allt för honom själv eftersom han redan efter tolv timmar vaknade upp ur nån slags hingstkoma och sa “hej, matte – var har du varit de senaste tre åren?”. Han blev en riktigt trevlig häst sen. Alltså visste jag att det kommande fölet, om det blev en hingst, skulle få bli fin sport-valack.
Det blev en hingst naturligtvis, en toppenkille som fick namnet Tullesbo Dan Hawkins, och han är en glad valack idag som har det väldigt bra hos Annika och Thomas i Lyngby.

Tronshagens Penny morgansto på Tullesbo

Tronshagens Penny, foto Claudia Kuenne.

Penny själv var en tuff märr, men som gav bättre avkommor än vad hon själv är. Då jag importerade SC Island Centavo (Smokey), kände jag mig ganska säker på att han var rätt hingst att lägga på Penny: Han hade visat att han gav mjukt och vänligt psyke, och han hade bra framparti som kunde hjälpa upp Pennys. Alltså skulle Penny få en chans till i avelsboxen hos oss innan jag lämnade tillbaka henne; avkommornas dåliga förmåga att hantera testosteron kunde ju komma från hingsten. Jag vill inte avla och veta att jag måste kastrera avkommorna efter en häst – det ska vara 100 %.

Kombinationen Smokey x Penny blev bra, om än något överraskande då fölet blev en femgångare. Surprise! Penny bar alltså på gait-gener. Du kan läsa mer om fölet Tullesbo Cruzado Correll här.

Jag är väldigt glad för att vi kunde göra de två fina killarna Dan och Rocky, och är mäkta stolt över dem båda. Så tack Anne-Marie för lånet av Penny!

 

TRONSHAGENS PENNY
1990 sto fux
Hanover Super Dan x Greentree Night ‘n Day