Tullesbo Cruzado Correll

 

Tullesbo Cruzado Correll foto Jessica Elofsson

Tullesbo Cruzado Correll, kallad Rocky, foto Jessica Elofsson

Kallas          Rocky
Mankhöjd
   160
Färg             Buckskin
Gångarter   AA (femgångare)
Styrkor        Mycket vackert huvud med bred panna och perfekta små öron, fin kraftfull typ med härlig muskulatur, fast rygg med bra höft, väl ansatt, stor egen vilja och totalt orädd för normala hästspöken
Svagheter   Ljudkänslig vilket ger honom oroskänslor, stort kontrollbehov, kan vara något stötig att rida pga sina fem gångarter
Egenhet       Världens bästa flock häst, tar hand om alla oberoende av ålder, kan gå ihop med ALLA. Han är den själklara bossen. Bonusegenhet: Ju söligare mule desto blötare pussar över hela matte
Ägare           Anne Söderström (som bidragit med texten här ovan)

När Rocky föddes visste man på en gång att det var ett alldeles litet speciellt föl som kommit till världen: Han var guldgul med långa svarta strumpor, hade ett bedårande litet Morganhuvud med de pyttigaste öron som man kan önska att alla Morgans skulle ha – och när han tittade på dig med sina ljus-ljusblåa baby-ögon kändes det som om han såg rakt in i din själ.
Men inte nog med det, det är något annat som också gör den här killen unik – hans gångarter. Att hans pappa Smokey ger fölen en extra bonus i form av en liten tölt-gen som är mer eller mindre framträdande beroende på vilket blod vi kombinerar honom med, visste vi, men när Rocky föddes fick vi både bakläxa och en stor kunskap på köpet – Rockys mamma Penny, bär genom Correll-blodet även hon en gångartsgen, och kombinationen av de här två föräldrarna gav en femgångare.

Tullesbo Cruzado Correll morgan

Vackre Rocky med sin Anne, foto Melissa Lindholm.

Flergångare har funnits inom rasen i alla tider, från dag ett då man korsade rasens anfader Figure med märrar av olika slag – då kom färg, olika blodstyper, gångarter och storlekar in i det som sedemera blev en Morganhäst. De olika typerna och egenskaperna har sedan genom åren huldats var och en inom olika blodslinjer, och idag finns livaktiga avelsprogram som specialiserat sig på att ta tillvara de olika inriktningarna. Inom rasen finns idag uppfödare som vurmar för bruna Morgans, showiga Morgans, fyrgångs Morgans, små Morgans och tja… allt som blodsbasen erbjuder, vilket är ganska mycket faktiskt. Och här har vi nog en av anledningarna till att rasen tilltalar så många med olika önskemål, det finns en Morgan för de flesta!

Tullesbo Cruzado Correll morgan

Rocky och Anne på Morganriks, foto Victoria Bjelkholm.

Här på Tullesbo var en femgångare en revolution. Vi följde med spänning Rockys första halvår, och vår kunskap om flergångare växte i takt med den snygge unge hingsten. Fram till och med cirka fem månader valde han att skritta eller galoppera – han hade den mest ljuvliga, bäriga galopp – och skritten – ja, han kunde gå i från vilken vuxen häst som helst. Han skrittade som vinden drog fram.
Ibland visade han grisepass och emellanåt drog han en raksträcka i en ren pass, men då och då (när han inte växte med baken i vädret) bländade han oss med en strålande bärig och luftig trav – han var verkligen en sann femgångare, han gav oss hela registret.

Vad skulle bli av honom, behålla eller sälja? En buckskin-hingst efter Smokey – behåll! Men tanken var ju att inte behålla fler hingstar än på ett tag… sälj. Hm.
Så kom de första mailen utomlands ifrån:
– En Morgan som är femgångare som dessutom kommer bli över 155! Jag köper! Pengar och du får en dessutom häst från mig i bonus, om du vill.
– Nja, jag vet inte.
– Mer pengar! Jag ska använda honom till att avla fram gångartshästar, jag kommer korsa honom med ston av andra raser – efterfrågan är stor här nere i Europa.
– Njäe, det känns inte riktigt rätt, vi behåller honom nog.
Rocky gav oss kontakter med uppfödare vi aldrig mött förr och vi förstod att den efterfrågan man sett i USA på gångartsmorgans, säkerligen pyrde rejält även här i Europa. Bilden ovan är tagen av Claudia Irmer.

Men vi höll kvar i Rocky – samma sak gällde för honom som för alla våra andra uppfödningar, vi tackar helst nej till att exportera dem då vi lagt ner så mycket möda, tid och ekonomiska resurser på att hitta och importera de hästar vi har. Vi anser att blodet behövs i Norden, förutsatt förstås att det finns ett intresse för avkommorna här.

Så en dag ringde Anne Söderström. Och det var ju inte nån tvekan om att Rocky var den hon ville ha – en Morgan och femgångare – hon kom och tittade, eld och lågor, och han var såld. Vi kände att Rocky hittade hem hos Anne. Hon kan gångartshästar och hon ville ha en Morgan. Det kändes alldeles rätt att låta de två bli ett team.

När Anne visade en ung Rocky på MorganRiks fick hon strålande kritik för honom. Både den svenska och amerikanske domaren föll hårt för den högresta, långbente och, enligt kritiken mycket vackre, ynglingen – men han visade ingen ren trav, för han hade inte lärt sig skilja på gångarterna än.
– Vänta bara, sa Anne och det gör vi så gärna. Vi tror gott om den här killen, vilken gångart han än väljer.

Därför heter han Tullesbo Cruzado Correll!

 

Tullesbo Cruzado Correll morgan

Rocky och Anne på Riks, foto Johan Falk.

TULLESBO CRUZADO CORRELL
2007 brown buckskin valack
SC Island Centavo x Tronshagens Penny