Ella & Tullesbo Morgans

Olivia van den Born & Justin Isterics

Olivia van den Born med en ung Justin Isterics, på Tullesbo. Foto Helén Clargården.

Vi lever för och med våra underbara hästar av rasen Morgan, och vi är alltid beredda att berätta om dom och hjälpa dig så gott vi kan om du har frågor. Om du inte hittar den information du söker här på sajten, hör av dig så ska vi försöka hjälpa dig.
Jag, Helén, som skriver detta är lite nördiga gällande morganhistoria, har tydliga riktlinjer för hur en Morgan ska se ut och vara och har levt med rasen i många år, så kunskapsbasen och erfarenheten från och om Morganrasen och uppfödningen av den är stor.

 

Tullesbo Morgans Best in Show 2011Kvalitet Prestation & Hjärta

Vi föder upp klassiska, rastypiska Morgans som har både hjärtat och förmågan att ta dig dit du vill. De ger aldrig upp och de har potential att gå långt vilken gren du än satsar på.
Våra Morganhästar är sunda till både kropp och själ och de är till för att njutas av hela familjen, till tävling och nöje.

Vi avlar på blodslinjer med klassiska rasdrag – varje individ ska ha ett mjukt, vänligt och lyhört sinne, ett stort hjärta och en god prestationsförmåga med mycket bra rörelser som en självklar grund. Varje föl ska vara unikt och ha klass nog för att stanna och matchas in i vårt avelsprogram.

Vårt motto är: Kvalitet Prestation & Hjärta

Tack och grattis till hästägare och handlers som fick så fina resultat på Morganriks 2011. Foto Johan Falk.

Här kan du se våra uppfödningar!

Om du letar efter en Morganhäst som ska bli din familjemedlem, tävlings- eller avelshäst, eller en hingst som du kan använda till ditt sto – då kan vi förhoppningsvis hjälpa dig.

Vi har ingen storskalig Morganuppfödning, men vi vet vad vi vill och gör inte avkall på kvaliteten i våra Morgans, eller vilka blodslinjer vi väljer.
Våra krav på hästarna är mycket stora, så vi har importerat flera ston, fyra hingstar samt tagit in fryssperma, bland annat från en amerikansk topphingst; dessutom har vi gjort en livmodersimport – allt för att kunna få fram den Morgan som vi älskar så mycket: En häst med ett hjärta av guld, ett vänligt sinnelag och en prestationsförmåga som vida överstiger allt man kan förvänta sig. Allt förpackat i en solid och muskulös, men samtidigt ädel, form som fullkomligt tar andan ur en med sin skönhet.

Vi ägde Sveriges första Morganhingst, Country Boy (eller Martez, som han hette på riktigt), som har satt standarden för vad vi prestationsmässigt och mentalt kräver av våra Morgans – vi importerade dessutom Europas första färgade Morgans, buckskin-stoet Treasure Golddust och den mörkt buckskinfärgade hingsten SC Island Centavo, så vi har haft ytterligare en härlig bonus i avelsarbetet – färgen.

Hos oss går hästarna ute så mycket som möjligt, men när de står inne gör de det i stora boxar, 20-35 kvm. Stallarna är stora, ljusa och luftiga och hästarna mår mycket bra här. Tullesbo Gård ligger lugnt och stallarna är inte öppna för andra än oss som bor och arbetar här – vilket gör att hästarna har det tyst och lugnt, och blir harmoniska.

Hästarna arbetas dagligen med promenader, ridning, körning eller i rundpaddock. De hanteras med mycket kärlek, respekt och ömsesidigt engagemang.

Vi har gedigen tävlingserfarenhet från olika discipliner och har levt med hästar sedan barnsben, vilket nu gett dryga fyrtio års erfarenhet av hästar – något vi försöker ta tillvara för att kunna ge alla djuren på gården ett lyckligt, roligt och aktivt liv.

Erika van den Born Tronshagens Quickstep foto Helén Clargården

Wohoooo, livet på en pinne! Erika och Quickstep. Foto Helén Clargården

 

Men varför Morgans?

Det är en väldigt enkel fråga att svara på!
För att du får all häst du kan önska dig i ett urläckert paket! En häst med intelligens, uthållighet, ett underbart hjärta, turbomotor och en aldrig sinande vilja att göra det du ber den om.

Och för att den är så urtjusig att titta på, det förnekar vi inte. En Morgan är en familjemedlem och gosegris och tävlingshäst av rang, javisst, men den är också väldigt snygg. En Morgan utstrålar styrka, musklar lätt och ger ett robust intryck samtidigt som den är ädel med en enastående resning och luftiga, fria benrörelser – kombinerat ger det den där unika looken som signalerar att här kommer en Morgan.

Olivia van den Born Tullesbo Sallie D foto Helén Clargården

Bästa Olivia med bästa Sallie, foto Helén Clargården

Tror du oss inte riktigt? Är en Morganhäst verkligen SÅ bra?

Tja, rasen har funnits i dryga tvåhundra år nu, sedan den kom till i Vermont USA 1789, och den har vunnit amerikanarnas hjärtan många gånger om.

Den ansågs vara den bästa av körhästar före bilens intåg, den erövrade western åt nybyggarna och blev en aktad ranch-häst och den var så snabb och stark som travhäst att den slog alla banrekord i travsportens ungdom. Naturligtvis avlade man i stor skala in Morgans när man formade den amerikanska travaren. Men den fick också friskt ge sitt blod och sina eftertraktade egenskaper till uppbyggnaden av andra raser såsom exempelvis the QuarterHorse, Tennesse Walking Horse, American Saddlebred och Standardbred.

Och när amerikanska militären valde hästras, ja – då valde man Morgan. Hästen som är känd för att kämpa till sista andetaget för sin ryttare gjorde det verkligen i inbördeskriget, där tusentals och åter tusentals Morgans stupade i de bittra striderna. Berömda generaler stred på Morgans, och många målningar från den här tiden visar militärer uppsuttna på sina Morgans. Mest känd för sina krigsinsatser är nog Morganvalacken Rienzi, som General Sheridan red. Det sägs att generalen vägrade rida någon annan häst från den dag han fick Rienzi.

Men även filmvärlden fascineras av Morganhästens styrka och skönhet. Har du sett filmen Courage of Black Beauty, eller en original-film om Zorro på sin häst Tornado – ja, då har du sett en Morgan. Men listan på film-morgans kan göras lång: Walt Disney greps så av historien om Figure, den häst som ligger till grund för Morganrasen, att han gjorde en spelfilm om hästen; en film som än idag säljer bra och som miljoner av amerikanare har sett och tagit till sitt hjärta (Filmen heter “Justin Morgan had a Horse” och är baserad på Marguerite Henrys’s roman med samma namn).

Och för skojs skull kan vi inte låta bli att räkna upp några av alla de kända westernlegender som red på Morgans: Wild Bill Hickok och Buffalo Bill Cody är två från verkliga livet. På filmduken red The Lone Ranger på Silver, Rex Allen på Koko, Bob Steele på Dancing Don, Red Ryder på Thunder, Tom Mix på Tony och ja… och så vidare.

Som du förstår är en Morgan en häst som vinner ditt hjärta och aldrig lämnar det igen.

Vi älskar våra Morgans för att de ut i tåspetsarna är hästar som vill visa upp sig, men som aldrig är för fina för att göra grovjobbet. Vad du än begär av din Morgan, kommer den försöka att tillfredsställa dig – oavsett om det är att hoppa 1.30, rida fem mil, trampa under sig i piaff eller en slide stop eller att prickfritt klara en VM-klass i körning.

Du hittar Morgans inom barock-ridning, körning, distansritt, hoppning, dressyr, alla westerngrenarna såsom till exempel reining, cutting, trail och pleasure och du hittar dem högt upp i resultatlistorna.

Och till sist – det viktigaste: En Morgan är en oerhört vänlig själ. De är trygga, nyfikna, modiga och mycket sällskapliga. En bättre kamrat får man leta efter.

En Morgan sviker dig aldrig

Pussar

Kvalitet Prestation & Hjärta

 

Justin Isabella och Helén Clargården foto Claudia Kuenne

Justin Isabella och Helén Clargården, foto Claudia Kuenne